Så mye koster kjæledyret ditt

close up, cat and dog together lying on the floor

Det ligger nært den norske folkesjelen å ha kjæledyr. Helt ifra vikingtiden og til i dag har vi delt våre liv med våre firbente venner. Jegere bruker sine kjære hunder til jakt, og norske sjømenn har ofte hatt med seg skipskatter for å holde mus og rotter unna matlagrene. Men i våre dager tenker de fleste av oss på dyr som hund og katt først og fremst som venner og familiemedlemmer, selv om de fortsatt brukes til jakt og skadedyrkontroll. Og det er ingenting i veien med å få både hygge og nytte ut av en pelskledd kompanjong.

Men som så mye annet her i livet, kommer kjæledyr med en prislapp. Dyr trenger ikke bare mat, men også ting som bur og halsbånd. I ny og ne trenger de også en tur til dyrlegen. Alle disse tingene kan koste deg litt, men heldigvis får vi igjen mye av kostnadene i kjærlighet og vennskap.

Forbrukslån når du skal skaffe deg et kjæledyr

Hvis du har bestemt deg for å anskaffe kjæledyr, men ser at pengene for øyeblikket ikke strekker helt til, har du to muligheter. Den ene muligheten er naturligvis å spare opp pengene på egenhånd over tid. Den andre muligheten er å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Men om du vurderer et forbrukslån er det et par ting du burde tenke over først. Det aller første du burde tenke på er hvor mye penger du kan sette av til formålet selv, og derav hvor mye du trenger å låne for at regnestykket skal gå opp. Deretter, når du har kommet fram til hvor mye du trenger å låne, må du tenke over om du faktisk har råd til å betjene lånet. Forbrukslån er tross alt ikke gratis penger, selv om det noen steder kan reklameres slik. Det er viktig å passe på at de du låner fra er seriøse og ikke er tilbakeholdne med informasjon. På dette punktet kan det være veldig lurt å ta frem kalkulatoren og gjøre en nøyaktig regning i forhold til lønn, andre utgifter og hva det vil koste å betale tilbake lånet.

Hvor mye lånet vil koste deg avhenger av hva slags tilbud du får. Men, de fleste aktørene vil gjerne gi deg noen tall du kan bruke som utgangspunkt i samsvar med reklameringen sin. Å få et tilbud på forbrukslån er heldigvis ikke en veldig tidkrevende affære, ettersom hele prosessen lar seg gjennomføre via internett. Når du har funnet en leverandør, er det bare å søke i vei. Det er nemlig ingen forpliktelser når du søker om forbrukslån, helt frem til siste ledd. Du binder deg altså ikke til noe før du signerer avtale. Du har dermed også friheten til å se på flere aktører samtidig, slik at du kan finne det beste tilbudet. Hvor mye penger du får lov å låne, samt rente og andre betingelser vil nemlig variere fra aktør til aktør. Det er særlig renten som er viktig å merke seg fra plass til plass. Å lete opp forskjellige steder å søke lån fra kan være en tidkrevende prosess. Heldigvis finnes det nettsider som samler alle på én plass, og gjør det lettere for deg å finne fram til det beste tilbudet.

Anskaffelse av dyr

Den første kostnaden man støter på er anskaffelse av dyret. Det er mange som gir bort uønskede valper og kattunger gratis, så om det ikke er så nøye for deg hva slags hund eller katt du vil ha, er dette en veldig god måte å unngå en utgift på. Om du derimot er på jakt etter en spesiell, ren rase, vil du fort måtte legge noen kroner på bordet. For en renraset hund kan du måtte punge ut alt ifra 7 000-25 000 kroner. For katter er prisen noe billigere, men skal du ha noe fra øverste hylle som for eksempel en Perser, vil du fort måtte punge ut 7-10 000 kroner. Hvor mye en rasehund eller rasekatt koster, avhenger mye av hvor ettertraktet og tilgjengelig den enkelte rasen er.

Utstyr og mat til hunden din

Dyret trenger også noe utstyr for at du skal kunne passe på det. Det er særlig hunder som utmerker seg når det kommer til utgifter, spesielt de større hunderasene. En hund trenger bur, gjerne både til bilen og hjemme. En større hund trenger naturligvis større bur, og dette kan dra prisen opp betraktelig. Et bur til en stor hund kommer lett opp på 1000 kroner. Skal du i tillegg ha et robust bur av høyere kvalitet, vil du fort måtte legge på én eller to lapper til. I tillegg til bur vil hunden trenge halsbånd, matskåler, pleieprodukter og ikke minst leker til aktivisering. Alt dette er produkter som varierer mye i pris, avhengig av kvalitet. Du vil ende på omtrent 150-500 kroner i hver av disse kategoriene. Halsbånd og matskåler er heldigvis utstyr som varer ganske lenge, men pleieprodukter og leker er høyst utsatt for slitasje, og vil dermed måtte erstattes hyppig.

Dette går da over i de regelmessige utgiftene dyret vil ha, sammen med fôr og forsikring. En pakke hundemat begynner på rundt 100 kroner og kan gå opp til 800. Det er viktig å huske at større hunder spiser mer enn de mindre, og en stor hund kan gå igjennom to til tre pakker i løpet av én måned, mens en mindre hund kan klare seg med én.

Utstyr til pusen din

Med en katt står du noe mer valgfritt i forhold til hva slags utstyr du behøver. Utstyr til katter er også generelt billigere enn utstyr til hunder. Om du bor i et område hvor det ikke er gode muligheter for å slippe katten ut av huset, vil du først og fremst trenge en kattedo. Om du bor mer landlig eller i et nabolag, kan du godt installere en kattedør og la katten gjøre sitt fornødne utendørs – dette er også å anse som kattens egen preferanse. Den billige enden av spekteret for en kattedo ligger rett over 100 kroner. Som et alternativ kan du også improvisere en kattedo utav en romslig blomsterkasse eller en lignende innretning om du har tilgjengelig fra før. Om du ønsker å begrense luktspredning kan det være lurt å gå for en kattedo med tak og dør. En slik kattedo må du legge på et par hundrelapper til for.

Det å kjøpe og installere en kattedør vil koste deg rundt 1500 kroner. Katten vil også trenge matskåler, men disse er forholdsvis billige og ligger som regel under 100 kroner per stykk. Om du reiser mye og da ønsker å gå for skåler med dispenser-løsning for vann og fôr, trenger du heldigvis ikke å øke budsjettet alt for mye. Mat og kattesand vil koste deg henholdsvis rundt 100 kroner i måneden, men det kommer jo også litt an på om du trenger spesialfôr.

Katter er i mindre grad avhengige av leker for aktivisering, særlig i voksen alder. De bruker mye tid på å slappe av, og ellers med jakt utendørs om de har den muligheten. Dermed er leker til katt noe du kan velge bort eller improvisere hjemme om ønskelig. Dog kan det være lurt å investere i en kloreleke for å spare møblene dine, da det kan bli en dyr affære. Katteleker er relativt billige og ligger på 50-100 kroner, men det er verdt å merke seg at diverse kloreleker kan komme litt høyere opp i pris. Vel å merke finnes det også mer avanserte typer som kan koste opptil 500 kroner og videre. Det er verdt å nevne at katter bruker mye lengre tid enn hunder på å slite ut lekene sine, og de vil dermed erstattes sjeldnere enn for hunder.

ID-merking og forsikring av ditt kjæledyr

Når du har skaffet deg en hund eller katt, er det veldig lurt å ID-merke de hos dyrlegen. Dette koster 1000 kroner både for hund og katt, men det er verdt det skulle du miste din nye venn. I tillegg burde du legge av mellom 1000-2000 kroner i året til vaksiner, sjekk og medisiner. Om du har en hannkatt burde denne også kastreres, som vil koste deg mellom 1500 og 3000 kroner.

Vi kan altså med sikkerhet bekrefte at dyr er en investering. Som med andre ting vi legger en vesentlig mengde penger i, kan det være lurt å påkoste seg en forsikring. Pris på forsikring vil avhenge av rase, forsikringssum og hvor mye du betaler i egenandel. For hunder vil forsikring som regel ligge mellom 200-300 kroner i måneden. For katter vil prisen ligge litt lavere – omlag 100-250 kroner i måneden.

Andre kjæledyr

Det er klart det finnes andre dyr du kan ta inn i hjemmet ditt enn hund og katt. Men det er definitivt disse som er mest populære. Om du trenger et mer budsjettvennlig dyr så er det også mulig å se på dyr som marsvin, hamster, fugl eller fisk. Det er selvfølgelig dyrere versjoner av dette, for eksempel store akvarier, men om det er snakk om en liten fiskebolle så er det innenfor rimelighetens grenser. Det viktigste her er å sørge for at du vet hva slags dyr du har lyst på, og hva slags stell den trenger. Alt handler ikke om prisen.