Riktig kosthold er a og å for å få en veltilpass og frisk hund

Det finne mange som beskjeftiger seg med et godt kosthold for seg selv, og vi vet at mennesker er forskjellige når det kommer til hva vi tåler å spise, hva som gjør oss god, og hva som er feil type mat for oss selv. Slik er det også for hunder.

Hos mennesker er noen av toleransen ovenfor forskjellige matvarer noe som kan reduseres til hvor vår genetikk kommer fra, mens andre toleranser og intoleranser, så vel som effekten av inntaket av forskjellige typer mat avviker på et individuelt nivå. Med hunder er det på samme viset. Ikke alle typer hunder tåler alle forskjellige typer mat. Noen hunder kan bli alvorlig syke om de får i seg feil type hundefôr, mens andre hunder vil kunne spise alt de føler for, uten at det har noen alvorlige konsekvenser.

Selv er jeg eier av den japanske rasehunden Shiba Inu. Navnet betyr egentlig bare Liten Hund. Dette er hunder som er kjente for å være rolige og disiplinerte, men de er fortsatt veldig ulveliknende jakthunder, noe som blant annet kan ses ved den spisse snuten til hunden, så vel som med ett gemytt som kun tillater at hunden innordner seg under en eier alene. Hunden regnes for å være ganske nært beslektet med de første ur-hunderasene, og dette har også satt sitt preg på kostholdet. I sitt vis er denne hunderasen også en ganske nær slektning av den Norske Elghunden.

Shiba Inu er ikke en gatehund som har tilpasset seg til å spise avfall, og den ble lenge brukt som en ren jakthund, både for fugl og småvilt, men også for å drive større byttedyr, som ulv eller bjørn. Et stort utvalg av kjøttretter var derfor aldri langt unna min hunds forfedre.

Men hunden er tilvendt et japansk kosthold, på et biologisk og arvelig plan. En Shiba Inu trenger med jevne mellomrom ris, og den tåler ikke å spise svinekjøtt, i alle fall ikke i større mengder. Det betyr at den ikke kan spise hvilket som helst for, men trenger en spesialdiett som man kan finne hos enkelte utsalgssteder, som tar hensyn til at forskjellige hunder også har forskjellige kostholds-behov.

Virker hunden utilpass? Har den utslett? –Eller kaster den opp?

Om det er noe som feiler hunden din, så kan det være mange årsaker til dette. Det beste rådet er selvfølgelig å oppsøke en veterinær som har en god forståelse for hunder. Men om dere ikke finner noen god årsaksforklaring til eventuelle sykdomstegn, så kan det være lurt å eksperimentere litt rundt med maten, for å se om dette fører til noen forandring i symptomene.

Dette gjør du best med målrettet å velge dietter som utelukker enkelte ingredienser, i forhold til den maten som du vanligvis har gitt hunden. Første trinn kan gjerne være å droppe tørrfor som inneholder en eller flere kornsorter. Om noe forandrer seg, så kan du holde fast ved den dietten som har fungert, eller prøve å gjenintrodusere en ingrediens separat.

Om det ikke hjelper kan det være visse kjøttyper som ikke egner seg for hunden. I mitt tilfelle var det snakk om svinekjøtt, men industriell kylling, som inneholder en del medisiner og ting som man som regel ikke reklamerer med, kan også være en årsak til illebefinnende.

Om du finner det riktige kostholdet for hunden, så har du gjort noen som vil betales tilbake, med en glad og opplagt hund, som gir deg ett ekstra boost for å komme gjennom hverdagen.