Er det dyrt å kjøpe en hund?

Prosessen med å skaffe seg en hund er ikke like lett som mange tror. Det dukker hele tiden opp ansvar og kostnader som ikke alle mennesker er i stand til å takle. Kjøp av hund er nemlig ingen engangsavgift. Nettopp derfor er det mange hunder som mister eierne sine og blir forlatt på gaten. Etter man har kjøpt, eller adoptert, en hund kommer det og flere påløpende kostnader så lenge hunden er i live. Derfor er det viktig å tenke på summen det koster å kjøpe hunden, samt alle de fremtidige kostnadene kjøpet medfører. En hund er som et lite barn; den trenger stell, oppmerksomhet og mat av beste kvalitet. Det kan være en god idé å se om hunden passer inn i månedsbudsjettet til familien. Om du og familien din er finansielt stabile nok til å betale for en hund har du gjort et strålende valg. Hunder forbedrer livskvaliteten din og er en strålende glede i manges liv!

Forbrukslån kan være løsningen

Om det skulle dukke opp store uforventede kostnader er det smart å ha en plan B. En plan B kan være venner og familie, en sparekonto for hunden eller en ekstern kredittkilde. Når ulykken allerede har skjedd kan det være vanskelig å legge ut for en stor kostnad på dagen. I slike tilfeller kan kreditt og forbrukslån komme godt med. Ved å ha en kilde til kreditt og forbrukslån kan du alltid vite at du har en vei ut av en økonomisk felle, og kan hjelpe hunden din uansett hva som skjer. Flere utlånere av forbrukslån krever heller ingen sikkerhet på lånene sine, og bryr seg ikke om hva pengene blir brukt til. En lånekalkulator, som den på forbrukslaan.no, kan også vise deg hvor mye du er i stand til å låne. Der kan du også se hvilke banker som best støtter din økonomiske tilstand.

Hunden kommer selvfølgelig med mange kostnader. Det er jo tross alt et nytt familiemedlem som kommer inn i livet ditt. Etter at alle kostnadene er betalt er det lurt å se på alle gledene hunden tar med seg. En hund sørger for at du holder deg aktiv i løpet av uken, samt det er en venn som holder deg med selskap på sene kvelder. Det er ingenting som er så herlig som å komme hjem til en logrende hale, og den gleden finnes det ingen prislapp på.

Hva slags hund ønsker du?

Når du skal kjøpe hunden din har du et par muligheter. Det første, som de fleste gjør, er å kjøpe den hunden de ønsker fra en oppdretter som driver med den hunderasen. Flere hunderaser er svært dyre og krever en stor sparekonto disponibelt. Andre hunderaser kommer med større kostnader senere i livet, fordi rasen er utsatt for flere sykdommer eller dårlig aldring. Det kan være en god idé å gjøre mye research på hunderasen du ønsker å kjøpe, slik at du vet nåværende og fremtidige kostnader før du kjøper hunden.

Noe av det beste hvert enkelt individ kan gjøre for dyrevelferden er å adoptere en hund som ikke har noe hjem. Dette er snilt både for dyrene og for lommeboken din. Når man adopterer pleier dette å komme med en liten avgift, men denne summen går mot å hjelpe andre hunder som er uten eiere. Disse hundene er absolutt ikke dårligere enn en rasehund, og mange kommer til og med ferdig opptrent! En hund fra et adopsjonssenter har ofte bedre manerer og passer godt for familier som ikke har tid til å gå gjennom en opptreningsperiode med en ny valp.

På Finn.no og andre sider er det også enkelte som gir bort uønskede valper eller hunder de ikke kan ha ansvar for lenger. Her kan du finne mange hunder som allerede er trent opp og klare for å tilpasse seg livet ditt. Dette kan være lurt om det er din første hund og du ikke vet hva opptrening av en valp innebærer. Om du derimot ønsker å trene opp en valp kan du også finne valper som gis bort på Finn.no. Mange av disse hundene ville ellers bli overlatt til adopsjonssentere, eller bli avlivet. Dermed gjør du både deg selv og din nye venn en stor tjeneste!

Når hunden er kjøpt er det lurt å markere hunden med en ID-chip. Slik sørger du for at retur av en fortapt hund blir litt lettere. Om hunden din skulle stikke av på tur kan en veterinær, ved hjelp av en ID-chip, helt enkelt spore opp eieren av hunden. Dette er en litt kostbar, men nødvendig, utgift.

Månedlige kostnader

En hund kan være dyr i drift, avhengig av hva slags type hund du anskaffet deg. Som din følgesvenn gjennom livet ditt ønsker du selvfølgelig å gjøre det du kan for at hunden har det så bra som mulig. Dette kommer til å gi deg mange utgifter hver eneste uke. Den første store utgiften er maten hunden skal spise. Det finnes billige First Price poser og pølser som hunden kan spise, men dette er ikke optimalt for helsen. Ulike hunder i ulike stadier av livet krever spesiell mat som ofte kommer med en dyr prislapp.

Utstyr er essensielt når man skal kjøpe en hund. Handlelisten er lang, noe som betyr en lang kvittering og en stor prislapp på slutten. Det er ikke alltid det er lurt å kjøpe slike ting brukt, da hunden din ikke liker lukten av andre hunder på sine ting og utstyret kan ha lus på seg. Det er allikevel mange måter å gjøre handleprosessen litt billigere. Et tykt ullpledd kan fungere som en hundeseng, gamle skåler kan fungere som matskåler for hunden, reflekser for mennesker fungerer også på hunden og et gammelt tau kan også bli til et leiebånd. Det er enkelte ting som halsbånd og utstyr for pleie av hår, hud, tenner, klør og helse som krever en ekstra innvestering. Disse produktene krever å bli byttet ut flere ganger i løpet av hundens liv, og er essensielle for hundens beste velvære.

Om du har kjøpt en hund for første gang, eller har kjøpt en valp, kan opptrening av hunden med en spesialist være en god idé. Hundetrenere, som er spesialister på sitt fagfelt, kommer ofte med en heftig prislapp. Om denne summen ikke passer inn i budsjettet finnes det også mange sider på nett og bøker på biblioteket. Kanskje du til og med kjenner en erfaren hundeeier selv?

Årlige kostnader

Hunder må vaksineres akkurat som barn. Dette kan, avhengig av hva slags hunderase du har, skje årlig. Besøk til veterinæren for tannpass, klipping av klær og hundeklipp kan også fort bli dyrt. Slike ting er det lurt å spare opp til gjennom hele året, slik at de ikke kommer som en stor belastning når veterinærbesøket skal gjennomføres.

Skal du på ferie? Da er det ikke alltid at hunden kan bli med. Med en hund blir man ofte limt til huset og man kan ikke finne på spontane ting slik som man pleide. Enkelte personer forlater hunden sin hos et familiemedlem, men det er ikke alle som har nær familie lett tilgjengelig. Heldigvis finnes det mange hundehosteller rundt om i landet som tilbyr seg å passe hunden for deg. Dette kommer som oftest med en følgende stiv prislapp. På ulike sider som Finn.no er det også mennesker som legger ut annonser om at de gjerne vil passe en hund i en ferie. Det kan også være en idé å legge ut en hundepassannonse selv. Kanskje du møter på noen som har lyst til å passe på hunden din flere ganger?

Uventede kostnader

Om hunden din blir syk er det ditt ansvar å sørge for at den blir frisk igjen. Dette krever mange besøk til veterinæren og mange timer med oversyn. En hund er ingen dukke som kan repareres eller erstattes. Hunden er en del av familien og fortjener å bli behandlet deretter. Dermed kan det hende at du må ta deg fri fra jobben, avlyse avtaler og holde deg hjemme for å passe på hunden. Dette kan også påføre kostnader.

Når man kjøper en hund er det lurt å sørge for at hun eller han er kastrert – om du ikke driver med oppdrett. For eiere av tisper er dette kanskje mest viktig. En hund er allerede nok å ta vare på, men en haug med små hundevalper er et enda større ansvar. Ulykken kan skje, og hunden din kan rømme og komme hjem med en haug ufødte valper. I slike tilfeller er det ikke alltid lett å gi bort eller selge valpene igjen. Kastrering er en engangskostnad som kan redde deg for mange store fremtidige kostnader.

En hund kan også gjøre skade på hus og hjem. Hunder kan røyte, tisse innendørs og rive ned både potteplanter og TV. I lik grad med småbarn er hunder uforventede og kan finne på sprell fra tid til annen. Større kostnader kan være nedslitt parkett på grunn av for lange klør og ødelagte klær på grunn av hundelus. Dette er enda en ting som kan medføre uventede kostnader for deg. Men om hunden er trent opp ordentlig og hundens velvære blir passet på kan disse kostnadene bli forhindret.