Alder, aktivitetsnivå, rase – slik velger du rett fôr til hunden din

Uten mat og drikke duger helten ikke. Det samme gjelder for våre firbeinte venner. Å velge riktig fôr til hunden kan noen ganger være krevende, særlig i dag, når det finnes fôr til ulike hunderaser, aktivitetsnivå og alder. Det som uansett er det viktigste er at hunden din får i seg den næringen den trenger. Men hvordan velge rett? Nedenfor har vi samlet de viktigste tingene du må tenke på når du skal velge riktig fôr.

Alder
Riktig kost vil være avgjørende for valpens utvikling, særlig de første månedene hvor den mangedobler fødselsvekten sin. I løpet av noen få måneder skal blant annet tenner, skjelett og muskler utvikle seg i en enorm fart.
For valper av storvokste raser er det viktig at utviklingen skjer i riktig tempo – hverken for fort eller for tregt. Derfor finner man ofte fôr til valpen i de ulike voksestadiene, som er tilpasset rasens endelige størrelse.

Når veksten begynner å avta vil det være lurt å sette hunden på fôr som er tilpasset utvokste hunder. Valpefôr er mer næringsrik per porsjon, noe som gjør det svært gunstig i vekstfasen, men går hunden for lenge på dette, vil man kunne risikere å få en overvektig hund. Men som American Kennel Club sier er det viktig å huske på at ingen valp er lik, og derfor er det viktig å se hvordan hver enkelt valp utvikler seg.

Når hunden eldes, vil ofte det generelle aktivitetsnivået og hundens metabolisme reduseres. Hunden har ikke samme behov for å røre seg like mye, og ønsker å slappe mer av. Om dette er tilfellet kan det være nødvendig å se på fôr som er tilpasset eldre hunder med lavere aktivitetsnivå. Dette for å forhindre at hunden blir overvektig.

Aktivitetsnivå

Hundens aktivitetsnivå vil også være en viktig faktor når man skal vurdere hvilket fôr man skal kjøpe. Dette fordi næringsmengden varierer i hundefôr avhengig av hvor stort aktivitetsnivå hunden har.

Generelt aktive hunder trenger mer energi i fôret for å opprettholde aktivitetsnivået sitt, enn hunder som er av den rolige sorten. Hos noen hunder, spesielt de som brukes i jakt eller liknende vil aktivitetsnivået være over det normale i perioder i løpet av året. Høyenergifôr vil gi tilstrekkelig næring i den perioden hvor hunden er aktiv som mest.

Førsteamanuensis i husdyrnæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Øystein Ahlstrøm har sagt at over halvparten av norske hunder i dag sliter med overvekt. Han henviser også til forskning som viser at hunder som fikk 25% mer mat, i snitt døde to år tidligere. Men det er ikke nødvendigvis på grunn av overspising fra hundens side, men på grunn av manglende aktivitetsnivå.

Om hunden sliter med overvekt, kan man, i tillegg til å justere mengden fôr den får, også velge å sette hunden på diettfôr. I denne typen fôr er energimengden i hver porsjon mindre, men hunden får likevel i seg den næringen den trenger.

Rase

For noen raser vil det være nødvendig med spesialtilpasset fôr. Blant annet finnes det ulike typer hundefôr som er spesielt beregnet på hunder med kort kjeve, eller hunderaser som er spesielt utsatt for problemer med leddene.

Det bør også tas hensyn til hundens størrelse. Noen hunderaser vokser enormt mye mer fra de er født til de er ferdig utvokste hunder, sammenliknet med andre raser. Derfor finnes det rasetilpasset fôr som kan være med å hemme skjelettveksten for å unngå skader på ledd og bein, uten at hunden går glipp av viktig næring.

Man må ikke glemme hundens preferanser

Det er mye man skal ta hensyn til, når man skal velge riktig fôr til bestevennen sin. Riktig fôr til én hund, er ikke riktig for en annen. Som vist over er det flere faktorer som det bør tas hensyn til når man velger fôr. Dette gjelder særlig alder, aktivitetsnivå og rase.
Man må likevel ikke glemme at en annen viktig faktor er at hunden skal være tilfreds med fôret den får servert. Ulike sammensetninger av blant annet kjøtt kan utgjøre den store forskjellen for om våre firbeinte venner liker maten, eller ikke.